Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Komende week vindt weer Vers voor de Pers plaats: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: Bij ‘verwacht’ kom je op een pagina met een citaat dat weer verwijst naar een boek van Brakman dat vorige maand is uitgekomen.

Ambo/Anthos: Onder het kopje ‘verwacht’ staat de nieuwe roman van Murat Isik: Verloren grond. In april komt de nieuwe Bennie Roeters: Kronkjaar. Paradepaardje Herman Koch bundelt zijn verhalen in Korte geschiedenis van het bedrog. De catalogus voor het voorjaar is als pdf downloadbaar.

Arbeiderspers: Veel vrouwelijk columngedoe met Sylvia Witteman en Renske de Greef, maar voor de literaire fijnproever ook veel moois: een roman van Jan-Willem Anker en een van Peter Terrin, een vertaalde roman van Tim Parks. Tzum-medewerker Lucas Zandberg komt met zijn derde historische roman: Mayling.

Aspekt: De voorjaarscatalogus is nog niet te zien.

Athenaeum: Je moet even zoeken, maar onder het kopje ‘Fondslijst en aanbieding’ vinden we de voorjaarscatalogus. Een nieuwe editie van De Gedichten van P.C. Hooft. Wiel Kusters bundelt zijn essays over poëzie en proza in Dit nog, ook dit.

Atlas: Mensje van Keulen komt met de roman Liefde heeft geen hersens. In mei komt de nieuwe dikke Geert Mak die een reis van John Steinbeck door Amerika nareist. Marja Vuijsje schreef een boek over haar vader Nathan Vuijsje die Auschwitz overleefde.

Augustus: Het is nog een beetje een zootje op de site. De catalogus is nog niet downloadbaar, maar er staan wel verwachte boeken op (vier van Nelleke Noordervliet, waaronder een historische roman). Brief aan een jonge Atlas van Oek de Jong staat gepland voor april.

Babel & Voss: Heeft de voorjaarsaanbieding nog niet online.

Bas Lubberhuizen: De tweede Vuijsje: Herman Vuijsje met Op weg naar Vladivostok. Verder veel lokaal Amsterdams.

Bezige Bij: heeft nog slechts twee doorbladerbare catalogi (vroeger meer dan tien). Maar wat een aanbod: een nieuwe Van Kooten, een nieuwe Komrij, een nieuwe Irving, het Verzameld Werk van Fritzi Harmsen van Beek, de nieuwe H.H. ter Balkt. Het houdt niet op.

Compaan: De voorjaarscatalogus is nog niet online.

Conserve: Verschrikkelijke opmaak. Een pagina met te verschijnen boeken onder ‘nieuw’. Veel correspondentenboeken en thrillers, maar ook een jeugdboek van Hans Vervoort Weg uit Indië.

Contact: Veel boeken, maar erg weinig literatuur. De troostvogel is een vertaling van de Friese schrijver Hylke Speerstra.

Cossee: De liefhebbers van Erling Jepsen en Pieter Toussaint zullen blij zijn, want van hun auteurs verschijnen nieuwe boeken. Dichter Mark Boog en fotograaf Eddo Hartmann maken een boek over Zakynthos.

Van Gennep: Veel Duitsers met de onvermijdelijke Siegfried Lenz. Daarnaast Poëzie van hans Keilson, John Schoorl en Philip Hoorne. Bas Belleman vertaalde de sonnetten van Shakespeare.

De Geus: bij ’topboeken’ kun je op ‘Wordt verwacht’ klikken en dan staat er ‘Verwacht (25)’. In werkelijkheid zijn het slechts vier boeken, waaronder Haar bloed van Kristien Hemmerechts.

De Harmonie: De catalogus van de uitgeverij is eindelijk te downloaden als pdf (als je goed zoekt, want er staan onder diverse linkjes ook andere catalogi). Het omslag van Glen Baxter van de catalogus is heerlijk ironisch demotiverend. iBoy van Kevin Brooks is vertaald.

Holland: Veel nieuwe jeugdboeken.

Kok: Ik heb de papieren catalogus wel in huis, maar online staat nog niets.

Lebowski: Op de homepage vind je aan de rechterkant vier catalogi: Na twee boeken van Henk van Straten in het najaar, komt de uitgever met Henk van Straten in het voorjaar en een nieuwe James Worthy. Lichtpuntje: Erik Jan Harmens komt met de roman De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde.

Lemniscaat: Heeft drie aanbiedingsfolders, waaronder een met literaire boeken die het Young Adult-stempel overstijgen: John Green met Een weeffout in onze sterren en Iduna Paalman met blogtukjes. Bij de Young Adult-folder een boek van Mathijs Meinema die je (eveneens) leert kennen in vijftig blogstukjes. Bij de jeugdfolder: de nieuwe Marike Jongman: Liefde, liefde, nog eens liefde.

Liverse: de uitgeverij heeft de catalogus van het najaar online.

Meulenhoff: Frans van Deijl publiceert Bountymeisje ‘een niets en niemand ontziende, messcherpe roman over een man die zijn grote liefde het liefst zou willen vergeten – maar in plaats daarvan voor altijd met haar verbonden zal zijn’.

Nijgh & Van Ditmar: Alweer een Vuijsje. Robert! Komt met zijn tweede roman Beste vriend. Twee boeken van Arnon Grunberg staan er op de planning, de korte roman De man zonder ziekte en de eerste verzameling voetnoten die hij op de voorpagina van de Volkskrant publiceert (het boek is getiteld Voetnoot).

Nieuw Amsterdam: Aan de rechterkant onder ‘Aanraders komende tijd’ kun je de nieuwe boeken voor het voorjaar vinden, waaronder de van Ailantus meeverhuisde Peter Cameron van wie Een ongewoon huwelijk uitkomt.

Van Oorschot: We verheugen ons zeer op Sipko Melissen die is overgestapt naar Van Oorschot. Een auteur die nooit in De Wereld Draait Door zal komen, maar prachtige boeken schrijft. J.J. Voskuil schrijft over zijn homoseksuele buurmannen. Ester Naomi Perquin brengt haar derde bundel uit: Celinspecties.

Passage: Sleutels van C.B. Vaandrager, bezorgd door Tzum-medewerker Karel ten Haaf. Anton Brand komt met Laatste reis, in het spoor van Vincenzo Bellini.

Podium: Willem Thies met zijn derde dichtbundel Twee vogels, één kogel. Elvis Peeters met Dinsdag. Een briefwisseling tussen Manon Uphoff en Herman Franke. Joost Nijsen schrijft een boek over uitgeven, want Podium bestaat 15 jaar: ‘Hoe scheid je bij ongevraagde manuscripten het kaf van het koren? Wat is het verband tussen e-books en kleur op snee? Hoe beïnvloed je de media? Wat betekent het als in een redactievergadering besloten wordt tot het fatale oordeel pniof? En: wat gebeurt er nou toch altijd daar in Frankfurt?’

Prometheus en Bert Bakker: Wij zijn niet geschift schreef Tim Krabbé naar aanleiding van de schietpartij van Columbine. Hafid Bouazza met Meriswin, en natuurlijk de nieuwe Herman Brusselmans Watervrees tijdens een verdrinking.

Querido: Om naar uit te kijken: het niet eerder verschenen debuut van F. Springer en een roman van K. Schippers en eentje van Bernlef. Bernard Wesseling maakte de overstap van Nieuw Amsterdam naar Querido en publiceert daar nu zijn tweede bundel. Ted van Lieshout komt met een autobiografische roman voor volwassenen Mijn meneer.

Thomas Rap: Ruim water bevat de niet eerder gebundelde columns van A.L. Snijders uit Het Parool.

Unieboek/Spectrum: Een gigamegabrochure (242 blz.). Bij Van Goor en Van Holkema en Warendorf vind je de nieuwe jeugdboeken.

Uitgeverij kleine Uil: de hele catalogus wordt van harte aanbevolen. Rik Andreae en Lammert Voos publiceren hun Groningstalige gedichten. Doeke Sijens en ondergetekende met het derde deel in hun gay-soap.

Vantilt: Eindelijk weer een boek van Eric de Kuyper, nu over zijn fascinatie voor toneel: Applaus. Jos Joosten met een boek over literatuurkritiek: Staande receptie.

Veen: het blijft tobben met Veen, ooit een fonds met prachtige titels, nu is de literatuur ver te zoeken.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met ‘catalogus’, maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Dit is al jaren zo. Aankondigingen van nieuwe boeken zijn alleen kort van tevoren op de nieuwspagina te lezen. Tip: zet een pdf van je catalogus bij Issuu (kost niks), maak een linkje of embed de catalogus, een half uurtje werk!

Peildatum 7 januari