Annejet van der Zijl ontvangt De Gouden Ganzenveer 2012. Dat is vandaag bekendgemaakt. Van der Zijl is vooral bekend van de biografieën over Annie M.G. Schmidt en Prins Bernard, maar schreef ook de bestseller Sonny Boy.

‘De Academie De Gouden Ganzenveer is onder de indruk van Van der Zijl’s goed gedocumenteerde en met zeer vaardige pen geschreven levensverhalen. Zij is er in geslaagd biografieën te schrijven die wetenschappelijk verantwoord zijn en tegelijkertijd ook een breed publiek aanspreken. In haar werk wordt zichtbaar dat de biografie in Nederland niet langer meer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is,’ aldus de Stichting De Gouden Ganzenveer.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Dit jaar werd de prijs voor de elfde maal toegekend. Eerdere winnaars zijn onder anderen Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye en Remco Campert.