Heldere hemel, zo luidt de titel van het Boekenweekgeschenk 2012 dat door Tom Lanoye is geschreven. De novelle ‘is gebaseerd op een waar gebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemande Sovjet-Russische straaljager stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie,’ aldus de CPNB. Het geschenk verschijnt in een oplage van 894.000.

In de Boekenweek staat ditmaal vriendschap in alle verschijningsvormen centraal. Het heeft als motto: Vriendschap en andere ongemakken. De Boekenweek 2012 vindt plaats van woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart. Het Boekenweekgeschenk wordt voor het eerst ook in Vlaanderen verspreid, als Geschenkboek van de Literaire Lente.

Tom Lanoye (Sint Niklaas, 1958) debuteerde in 1980 met de poëziebundel Maar nog zo goed als nieuw. In 1985 verscheen zijn prozadebuut, het autobiografische Een slagerszoon met een brilletje. Later volgden onder meer Kartonnen dozenDe monstertrilogie en Het derde huwelijk. Voor zijn laatste roman Sprakeloos (2009) ontving hij de Henriette Roland Holst-prijs, de Gouden Uil Publieksprijs en de Tzum-prijs. Tom Lanoye is de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.