De commotie rond het tv-programma van Eyeworks vorige week heeft er voor gezorgd dat vandaag is besloten door het VUmc dat het project van schrijver Ronald Giphart wordt uitgesteld. Giphart zou net als zijn collega, Anna Enquist (De verdovers) en Kristien Hemmerechts (Haar bloed), een boek schrijven naar aanleiding van zijn ervaringen in het ziekenhuis. De schrijver verwacht dat zijn project, dat hij een maand geleden begon, over twee weken weer kan worden voortgezet, aldus een bericht op de site van de Volkskrant.

In dat artikel rekent Giphart meteen af met enkele geruchten over zijn aanwezigheid. Zo loopt hij daar niet stiekem of undercover rond en heeft hij geen inzage in de medische dossiers van de patiënten.

Het ziekenhuis komt trouwens vaker voor in het oeuvre van Ronald Giphart. Zo is hij ooit als nachtportier begonnen in een ziekenhuis in Utrecht. Daar zette hij zijn eerste schreden op het schrijverspad. In zijn laatste roman IJsland staan indringende ziekenhuisscènes over de opname van een kind.

Update: De beslissing van het VUmc is toch definitief. Zie hier.