‘Oud nieuws,’ schreef Matthijs van Boxsel vanmorgen op Facebook naar aanleiding van het bericht over het bijna aanmelden van Willem Frederik Hermans bij de Arbeitseinsatz. In het Historisch Nieuwsblad schreef Eric Slot een artikel over de aanmelding die net op tijd verijdeld werd door verzetsman Peter Jonkman. Van Boxsel verwijst naar de biografie die Hans van Straten schreef over Hermans. Daarin staat een iets andere versie met hetzelfde resultaat te lezen:

Op 29 december werd er een Bekanntmachung aangeplakt, waarin aale mannen die in de jaren 1905 tot 1928 waren geboren, werden opgeroepen voor werk in Duitsland. Hermans durfde zich ditmaal niet te ‘drukken’ en ging zich melden. De vader van Peter Jonkman zag hem staan voor het gebouw Atlanta op de Stadhouderskade, waar de melding moest geschieden. Hij heeft Wim toen ‘uitgevloekt’ en overgehaald mee naar huis te gaan om daar onder te duiken.

De biografie Hermans, zijn tijd, zijn werk, zijn leven van Hans van Straten verscheen in 1999.