Afgelopen woensdag kwam Jakhals Thijs bij de Vlaamse dichteres Delphine Lecompte op bezoek. Over poëzie ging het niet. Lecompte werd als een mallotig vrouwtje geportretteerd voor De Wereld Draait Door. Op Facebook namen collega-dichters het voor Lecompte op. Astrid Lampe: ‘DWDD en poëzie. Die jakhals was al opgezet voor ie in dwangstand (als keeshond) de woonst van Delphine Lecompte verliet.’ Jane Leusink: ‘We zagen Delphine overwinnen!’ Tzum.info vroeg aan Delphine Lecompte hoe zij de misselijkmakende reportage had ervaren.

Heb je de uitzending inmiddels teruggezien?

Ik heb het ondertussen dan toch aangedurfd! En ja: het is gênant. Wat ze (gelukkig) niet hebben uitgezonden zijn de eindeloze vragen over mijn seksleven: is ‘sugar daddy’ Omer nog in staat is tot penetratie? Hoe vaak doen jullie het? Wil je nooit eens een jongere man? Sta je al in Omers testament? Dan moesten we in Omers woonkamer in de zetel zitten terwijl de jakhals op de voorgrond een gedicht van mij (waarin ‘De oude kruisboogschutter figureert) zou voordragen. Hij maande ons aan op de achtergrond kusjes aan elkaar te geven, maar Omer weigerde.

Je werd door de Jakhals van dienst als een excentriek vrouwtje neergezet in een suffe stad. Was die opzet vooraf met jou doorgesproken?

Nee, maar ik ben natuurlijk een naïeve, wereldvreemde sukkelaar te denken dat een dichtbundel volstaat, dat gedichten interessant genoeg zijn voor de tv. Ik voelde mij een hansworst achteraf, een clown, een onnozelaar, een opwindaapje.

Voel ik mij geëxploiteerd? Nee, dat klinkt te dramatisch. En ik heb altijd uitgeroepen dat ik een dichter zonder een poëtica ben, dat mijn poëtica een kapotte boiler is.

Ik heb het ook altijd belangrijk gevonden veel lezers te bereiken. Daarom draag ik voor. Ik draag graag voor, en meestal voel ik mij achteraf niet uitgeput noch gebruikt; ik krijg reacties, maar ik ben niet verslaafd aan het applaus(je). Achteraf keer ik terug naar het onromantische isolement van mijn zolderkamer om te schrijven. Schrijven=95%, leven en optreden=5%. Het mag nooit meer dan 5% in beslag nemen.

Ik ben geen hoer. Ik vind integriteit belangrijk. Voor je het weet ben je een fenomeen, een personage, een kleptomaan, een Lecompte.

Denk je dat de Jakhals überhaupt één gedicht van je heeft gelezen?

HAHAHA!!! Het was rap duidelijk dat die pipo nog nooit een gedicht gelezen heeft, geen gedicht van mij, geen van Heytze, en al helemaal geen van Mettes.

Dan moest ik een gedicht voordragen, en rukken (pun intended) ze een regel over seks met een dierenarts uit zijn context.

Maar ik mag niet klagen; ik heb ze binnengelaten. Ik ben soms overenthousiast, ik zeg JA JA JA!!! En achteraf denk ik: was ik maar discreter geweest.

Ik moet leren zuiniger te zijn met rauwe, persoonlijke weetjes. Is het niet voor mij, dan wel voor Omer.

Vanaf nu zwijg ik opnieuw, beloofd. En geloof me: ik heb veel talent voor kluizenaarschap. Meer talent voor kluizenaarschap dan voor stand up comedy.

Ik heb mijzelf gehaat na de doortocht van die jakhals. Maar ondertussen schrijf ik weer min of meer begrijpelijke gedichten. En ook Omer komt er wel weer bovenop (als ik mijn sugar daddy genoeg kus herstelt hij wel, ha!). We zijn niet kapot.

Hoe heeft men op je optreden gereageerd?

‘Trek het je niet aan, die journalist is een boer.’ Daar kwamen alle reacties op neer.