Een geschreven testament zie je niet dagelijks meer. In de laatste week van april 1817 stelde Jane Austen haar testament op. Ze laat bijna alles na aan haar zus Cassandra. Alleen haar broer Henry en mevrouw Bigeon krijgen nog 50 pond.

Als je via de foto doorklikt naar de site, dan kun je een grotere afbeelding selecteren en het testament iets nader bestuderen. Er staat:

I Jane Austen of the Parish of Chawton do by this my last Will & Testament give and bequeath to my dearest Sister Cassandra Elizth every thing of which I may die possessed, or which may be hereafter due to me, subject to the payment of my Funeral Expences, & to a Legacy of £ 50. to my Brother Henry, & £ 50. to Mde Bigeon–which I request may be paid as soon as convenient. And I appoint my said dear Sister the Executrix of this my last Will & Testament.

Jane Austen

April 27. 1817

Austen stierf op 18 juli van hetzelfde jaar, 41 jaar oud. Over de doodsoorzaak, ze werd ziek in 1816, vechten de biografen al jaren.