Het Belcampo Stipendium is dit jaar toegekend aan Coen Peppelenbos. Dat is zojuist bekendgemaakt. Volgens de jury, bestaande uit de vorige winnaar Nyk de Vries, Gelly Talsma, directeur van de Culturele Onderneming, en Rob Pronk, voorzitter Raad van Bestuur Biblionet, is dit het moment om Peppelenbos, hoofdredacteur van Tzum.info, de prijs toe te kennen.

‘De zeer actieve Peppelenbos is één van de spilfiguren, sommigen zeggen literatuurpaus, van het literaire leven in Groningen. Met de toekenning van dit stipendium eert de jury zijn werk en hoopt zij zijn schrijverschap verder te stimuleren. De jury is nieuwsgierig naar zijn interpretatie van de opdracht om de komende maanden een bundel met nieuwe gedichten te maken,’ aldus het juryrapport.

Het tweejaarlijkse Belcampo Stipendium is een schrijfopdracht voor proza en poëzie voor een talentvolle schrijver of dichter die een bijzondere relatie heeft met de provincie Groningen. Eerdere winnaars waren onder anderen Max Niematz, Willem Jan van Wijk, Anneke Claus en Jan Glas.

De schrijver ontvangt voor de opdracht 3.500 euro en er is 6.500 euro beschikbaar voor de bibliofiele uitgave door uitgeverij Philip Elchers. De winnaar krijgt zes maanden voor de uitvoering van de opdracht, daarna volgt de presentatie van de Belcampo uitgave, de negende in de reeks. Met het stipendium wil de provincie literair talent stimuleren. Het thema en de opdrachtformulering voor het negende Belcampo Stipendium worden binnenkort bepaald.

(foto: © Jan Glas)