Met haar roman Glijvlucht heeft Anne-Gine Goemans de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 gewonnen. Ze won in de categorie ‘Nederlandstalig’. Ze moest het opnemen tegen Arjen Lubach (Magnus) en Peter Zantingh (Een uur en tien minuten). De jury schreef over Glijvlucht:

De schrijfster toont groot inzicht in de universele thematiek van het bestaan van een adolescent. Wankel, vatbaar voor angsten en gedreven door hormonen en irrationaliteit vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie, met alle bizarre, avontuurlijke en hilarische gevolgen van dien. Ingenieus, verrassend lichtvoetig van toon en in een zonnige, beeldende stijl worden alle verhaallijnen vervlochten, waarbij de schrijfster overtuigende parallellen tussen heden en verleden schetst.

In de categorie ‘Vertaald’ kwam Skippy tussen de sterren van Paul Murray als winnaar uit de bus. De andere genomineerden waren De ruwe weg van Willy Vlautin (vertaald door Rob van Erkelens) en Tsjik van Wolfgang Herrndorf (vertaald door Pauline de Bok). Als motivatie gaf de jury:

Talrijk zijn de personages, maar Murray ademt ze stuk voor stuk leven in. Sommigen verlangen naar liefde. Anderen willen seks. Enkelen hopen de geheimen van het universum te ontrafelen. Maar allemaal dromen ze ervan groots en meeslepend te leven. Ze vertellen hun eigen verhaal, ieder voor zich, hopend te worden gehoord in hun existentiële nood. Wie aandachtig leest, merkt vanzelfhoe ze met elkaar verbonden zijn, hoe Murray’s rijke en beeldende taal ze laat vibreren, hoe hun verhalen een magische, soms duistere wereld verbergen en hoe die verhalen erom vragen te worden door verteld.

Arjen Lubach won de publieksprijs (net als de anderen €15.000,-) met de roman Magnus.

De jury van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 bestond uit: Ronald Giphart (voorzitter), Ilke Froyen, Martijn Koek, Mirjam Noorduijn, Jürgen Peeters, Danny Theuwis en Daan van der Valk.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB en is een initiatief van Stichting Lezen Nederland, Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland, CJP Vlaanderen. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie en stichting Dioraphte.