Alle boeken halve prijs bij antiquariaat Timbuctoo. Het tweedehandsboekenzaakje in de Turftorenstraat houdt een opheffingsuitverkoop. Ik heb mijn best gedaan, met geregelde bezoeken en aankopen, maar het mocht niet baten.

Nu houd ik geen administratie van aangeschafte boeken bij, maar ik weet nog goed waar ik in de zomer van 2009 na een bezoekje aan Timbuctoo mee thuis kwam. Zes onooglijke en niet zo welriekende boeken, waarvan vier pockets, gedrukt op de allerslechtste kwaliteit papier. Alle zes boeken kwamen uit de bibliotheek van Fritzi Harmsen van Beek, die vroeger weleens een middag in de winkel van Timbuctoo zat. Beetje roken, beetje lezen. En ze schreef altijd met potlood haar naam voorin het boek dat ze kocht (of las).

In augustus 1986 las Fritzi Harmsen van Beek de verzamelde korte verhalen van E.M. Forster, in de reeks Penguin Modern Classics. The Red Pony van John Steinbeck kocht ze op 29 juni 1984, maar de rechte rug van de pocket en het enorme ezelsoor in pagina 12 verraden dat de dichteres het verhaal nooit uitlas. In juli 1988 schafte Fritzi bij Timbuctoo Le Chef-d’oeuvre inconnu van Balzac aan. Een maand eerder had ze de pocket An Author Bites the Dust verslonden: op pagina 151 vertaalde ze een vreemd woord (‘pigoen-toed’: ‘duivetenen’?) en op de allerlaatste pagina noteerde ze in potlood: ‘but why did miss Pinkney call her cat mr Pickwick?’ Ik moet haar het antwoord schuldig blijven.

Het langste (mooiste) voorbeeld van Fritzi’s marginalia staat op het schutblad van R.H. Mottrams The Spanish Farm. Keurig bandje van groen linnen, stofomslag met een houtsnede van Vivien Gribble. In extenso: ‘gekocht met Jaap April ‘92/ maar waarom?/ de uitvoering?/ ook gekocht: boekje/ over bloemen-zaai-/ technieken en/ een MAO strip/ deel 1/ enkel/ maar/ geen spijt n.b.’

Nick ter Wal