De roman Het voorseizoen van David Pefko heeft de Gouden Boekenuil 2012 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt in de Handelsbeurs Concertzaal in Gent. Pefko wist met zijn roman de vakjury te overtuigen en verdient daarmee 25.000 euro. (Zie hier een filmpje van de uitreiking.)

‘David Pefko toont zich met zijn tweede boek definitief een belofte voor de Nederlandse literatuur. Het voorseizoen is een overtuigend en met veel vaart verteld verhaal. Het is gedurfd in zijn opzet en zijn setting en confronteert de lezer gaandeweg met de duistere kant die in ieder mens schuilgaat,’ aldus de vakjury. Pefko was verbouwereerd door de uitverkiezing. Een dankwoord had hij niet voorbereid, want hij had totaal niet verwacht dat hij de prijs in de wacht zou slepen. Op de vraag van de presentatrice wat hij met het geldbedrag zou doen, antwoordde hij: ‘Mijn schulden afbetalen.’

De andere genomineerde romans waren Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Grip van Stephan Enter, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst.

Naast de vakjury, kozen lezers ook hun favoriete roman van de shortlist. Zij stemden voor Grip van Stephen Enter. De Prijs van de Lezersjury is 2.500 euro waard.

De Gouden Boekenuil is de voortzetting van de Gouden Uil die voor het laatst in 2010 werd uitgereikt. Nederlandstalige literaire werken die in 2011 verschenen, zowel van Vlaamse als Nederlandse auteurs, konden meedingen naar de Gouden Boekenuil.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FJ8lZA_bdlA[/youtube]

Webwinkel