Meer dan honderd al dan niet literaire vrienden van Driek van Wissen troffen elkaar vanmiddag in café Wolthoorn & Co voor een hommage aan de dichter die twee jaar geleden stierf te Istanbul. Toet literair Groningen en omstreken was aanwezig. We zagen vertaler Ard Posthuma, encyclopedist Bart FM Droog, dichter Kasper Peters, glasnosticus Maarten Praamstra, cabaretier Bert Visscher, organisator Roos Custers, journalist Joep van Ruiten, glamourjournalist Jacques d’Ancona en vele anderen. Maar natuurlijk was ook zijn goede vriend Jean Pierre Rawie aanwezig.

Burgemeester Peter Rehwinkel bracht enkele algemeenheden te berde, waarna Jean Pierre Rawie gelukkig een gedicht voordroeg en een column voorlas. De laatste droop gelukkig van de ironie en dat had de middag wel nodig, want de bezoekers konden inmiddels op grote schermen ook kijken naar clips van op muziek gezette gedichten van Van Wissen. Aangezien uw reporter aan de verkeerde kant van het scherm zat, kan hij alleen maar rapporteren dat de muziek vrij songfestivalachtig was. De lichte toets, vol zelfironie, die Driek van Wissen altijd had bleef een beetje achterwege.

Volgend jaar op 27 mei 2013 wordt er een avondvullende hommage aan Driek van Wissen gehouden in de Stadsschouwburg te Groningen, met veel muziek en hopelijk ook wat poëzie. In café De Wolthoorn en Co lazen inmiddels enkele aanwezige winnaars, waaronder Gezienus Onvlee, van de Driek van Wissen Sonnettette Wedstrijd hun gedichten voor. Een rondje rode wijn, de lievelingsdrank van Driek van Wissen werd weggegeven en die namen we al vroeg op de middag tot ons. Toen de band begon te spelen, ontvluchtten we via de brandgang de lokaliteit. In de verte zagen we nog net Jean Pierre Rawie de Turftorenstraat uitlopen.

(foto bovenaan: Dolf Verlinden)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-23OAqdSxkI[/youtube]