Jean Pierre Rawie begint zijn column vandaag met het citeren van Mein Kampf, waarin de ‘Duitse staatsman’ Adolf Hitler uiteenzet hoe je propaganda moet voeren. Dat Hitler het boek tijdens zijn korte gevangenschap kon maken, waarna hij stapsgewijs alle ideeën uit het boek in de praktijk kon gaan uitvoeren, doet Rawie aan de huidige tijd denken, zonder dat hij een extreemrechtse partij bij naam noemt. Je kunt ondemocratische ideeën via een democratische manier bereiken, net zoals Hitler heeft gedaan:

Daarna heeft hij, teneinde zijn dictatuur te vestigen, alleen nog legale wegen bewandeld. Ondanks het door de nazi’s graag gebezigde woord Machtergreifung is het Derde Rijk strikt democratisch tot stand gekomen. Daar moet ik de laatste tijd af en toe aan denken, en mede daarom kwelde ik u met de aangehaalde fragmenten. Bij mij in elk geval doen ze een omineus belletje rinkelen.

Lees de column hier.