Schrijver Jan van Mersbergen heeft kritiek geuit op de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2012. Hij was gisteren genomineerd met zijn roman Naar de overkant van de nacht, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen A.F.Th. van der Heijden, die de prestigieuze prijs voor zijn reqieumroman Tonio ontving.

Nu blijkt dat Van der Heijden eerder dan de andere genomineerde schrijvers op de hoogte was van de uitkomst. Vanmiddag stond in NRC Handelsblad een interview met de schrijver waarin hij zegt: ‘Ons was kort voor de bekendmaking verteld dat Tonio zou winnen.’ Van der Heijden was niet aanwezig bij de uitreiking, maar hij had wel een cameraploeg in huis toegelaten die zijn reactie rechtstreeks registreerde.

Tegenover Tzum.info verklaart Van Mersbergen:

Ik begrijp dat hij thuis blijft en dat het voor TV zo moet, hij laat alleen camera’s toe als hij wint, maar ik vind ook dat je schrijvers hetzelfde moet behandelen. Als de organisatie hem vertelt dat hij gaat winnen en de andere genomineerden wordt niks verteld, dan is de bekendmaking eigenlijk alleen iets van: de anderen moeten nog even weten dat zij niet winnen.