In een opiniestuk in de Volkskrant van vandaag (nog niet online) neemt Jurre van den Berg het op voor het omstreden gedicht dat Auke de Leeuw zou voorlezen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Alhoewel Van den Berg de gevoeligheden erkent vindt hij de keuze van het Comité 4 en 5 mei om het gedicht van het programma te schrappen onjuist.

De affaire rond Foute keuze laat zien dat het kunstmatige onderscheid tussen 4 en 5 mei, tussen het herdenken van onvrijheid en het vieren van vrijheid, niet langer houdbaar is. We kunnen onze vrijheid alleen vieren als we begrijpen waar onvrijheid vandaan komt.

Al eerder liet de stadsdichter van Deventer, Lammert Voos, op zijn blog weten dat de affaire voor hem aanleiding was om geen gedicht te schrijven voor 4 mei.

(foto Jurre van den Berg, © Jan Glas)