Zaterdag 2 juni is tijdens het Doe Maar Dicht Maar-festival de eerste Jonge Dichter des Vaderlands bekendgemaakt. De 17-jarige Joanne Hoekstra uit Augsbuurt won met een ruime meerderheid van stemmen. Een vakjury, bestaande uit Tweede Kamerlid Frans Timmermans (vz), Arie Boomsma (programmamaker, auteur), Bas Kwakman (directeur Poetry International), Vrouwkje Tuinman (dichter) en Nyk de Vries (dichter en muzikant) koos uit de inzendingen drie finalisten. Het publiek kon vervolgens bepalen wie de eerste Jonge Dichter des Vaderlands zou worden. De Jonge Dichter des Vaderlands wordt voor twee jaar benoemd en schrijft en presenteert vier keer per jaar een nieuw gedicht bij zelfverkozen gelegenheden of actuele gebeurtenissen. Ook treedt de Jonge Dichter op tijdens grote jongerenevenementen en poëziefestivals als Gedichtendag, Doe Maar Dicht Maar, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en het Wintertuinfestival. Via Twitter/ Facebook doet de Jonge Dichter verslag van haar gedichten en activiteiten. De Jonge Dichter wordt inhoudelijk gecoacht door dichter Tsead Bruinja, en krijgt zakelijke begeleiding van Stichting Poëziepaleis.