Na een lange strijd heeft het Amsterdamse gerechtshof vandaag in hoger beroep bepaald dat het derde, en tevens laatste, deel van de Reve-biografie toch mag verschijnen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Eerder bepaalde de rechter nog dat Nop Maas zijn derde deel van de Reve-biografie niet mocht publiceren. De voormalig levenspartner van Reve, Joop Schafthuizen, spande een rechtszaak tegen Maas aan omdat hij niet tevreden was over de inhoud van het derde deel. Schafthuizen is de enige auteursrechthebbende van de nalatenschap van Reve en kon daarom publicatie tegenhouden. Hij eiste 100.000 euro als de biografie toch werd gepubliceerd. De rechter in Amsterdam stelde hem vorig jaar juni in zijn gelijk.

Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde vandaag dus anders. NRC Handelsblad schrijft:

Het hof volgt de redenering van de biograaf en de uitgever wel. Zij hebben zich steeds aan de voorwaarden van Schafthuizen gehouden. Die behelsden vooral het niet opnemen van financiële gegevens en citaten die kwetsend konden zijn voor derden.

Dat de uitgeverij Schafthuizen bij elk deel ook schriftelijk om toestemming verzocht, ziet het hof als een bevestiging van een bestaande overeenkomst, niet als het steeds aangaan van een nieuwe. Dus was Schafthuizen te laat toen hij bij deel drie geen toestemming meer voor het gebruik van de citaten wilde geven. Reves partner moet de volledige proceskosten betalen.