Het beste reisboek van het afgelopen jaar is Grillroom Jeruzalem van P.F. Thomése. De jury van de Bob den Uyl Prijs onder leiding van Frans Timmermans maakte dat bekend.

De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt ‘Grillroom Jeruzalem’ tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt. Daarom komt de jury tot het unanieme oordeel dat P.F. Thomése de winnaar is van de Bob den Uyl Prijs 2012.

De andere genomineerden waren Detlev van Heest – Het verdronken land (Van Oorschot), Otto Holzhaus – Vroeg of laat komt het goed (Hollandia), Pieter Steinz – Macbeth heeft echt geleefd (Nieuw Amsterdam), Anoek Steketee en Eefje Blankevoort – Dream City (Kehrer Verlag) en Leendert van der Valk – Duivelsmuziek (L.J. Veen).