De hoofdredacteur en ik stelden vijf literaire wandelingen door Groningen samen. Het was verrassend leuk om te doen. Maar soms zakte de moed ons in de wandelschoenen. Het bleek in de praktijk lastiger om een literaire adres exact te lokaliseren dan om een vergeten schrijver van een gekruide anekdote te voorzien. Heeft niemand zich eerder verbaasd over het ontbreken van huisnummers in de Herestraat? Waarschijnlijk gaan de nummers en de naambordjes schuil achter de grafsteenmarmeren platen die naast alle automatische deuren op de muren zijn geplakt. Het was een voortdurend optellen en aftrekken, wilden we de voormalige woonhuizen van N.E.M. Pareau, Johan van der Woude en Herman Poort vinden.

Sommige plaatsen en plekken lieten zich niet terugvinden. De buurt waar Ab Visser zijn jeugd doorbracht, het pakhuis waar Ferdinand Langen een kunstkring oprichtte, de lunchroom van de vader van Sanne Sannes: weg, pleite, o en voorgoed verdwenen. Gemeenteraden houden altijd uitverkoop. Winkelcentrum, parkeergarage, vooruitgang. Wie de kleine Ab Visser wil zien voetballen in de Sluisstraat, sluit zijn ogen en maakt zich er zelf maar een voorstelling van.

Nick ter Wal