Het Letterenhuis in Antwerpen heeft het nagelaten archief van uitgeefster Angèle Manteau verworven. Ze overleed in 2008. Manteau geldt als de belangrijkste Vlaamse uitgever van de vorige eeuw. Ze gaf onder anderen Louis Paul Boon, Hugo Claus, Willem Elsschot en Karel van de Woestijne uit; ze vormde het centrum van het literaire leven in Vlaanderen.

De nalatenschap van uitgeefster Manteau bevat ruim honderdveertig handgeschreven brieven die de periode 1943-1944 beslaan. Er zitten ook brieven bij van haar echtgenoot, de Luikse hoogleraar François Closset met wie ze in 1936 trouwde. ‘Die brieven van Closset zijn erg belangrijk. Hij is ook van grote betekenis geweest voor de fondsvorming van haar,’ zo liet Ernst Bruinsma weten tegenover Tzum.info.

Bruinsma, hoofdredacteur van de Moanne en auteur van het proefschrift Kwaliteit als credo. Een geschiedenis van uitgeverij Manteau (1938-1953), maakte ook bekend dat hij de biografie over Angèle Manteau gaat schrijven. ‘Ik ga inderdaad de biografie schrijven. Die verschijnt bij De Bezige Bij Antwerpen.’ Het is nog niet duidelijk wanneer de biografie in de boekhandel ligt. Bruinsma maakt de komende weken een planning. ‘Maar mijn proefschrift ging over Manteau en Boon, ik ken de archieven dus al vrij goed.’

(Foto boven: uitsnede uit boekomslag Ja, maar mevrouw, deze schrijven Nederlands, Angèle Manteau, Standaard Uitgeverij)