Schrijver Adriaan van Dis vertrekt uit Parijs, de stad waar hij sinds 2003 woonde. Dat maakte hij zojuist bekend in Zomergasten. In het recentere werk van Van Dis speelt de stad een belangrijke rol.

Parijs inspireerde hem in 2004 tot het schrijven van het Boekenweekessay Onder het zink, het verslag van een inburgeringsproces van een Nederlander in Parijs. Ook zijn roman De wandelaar uit 2007 speelt zich af in Parijs en vorig jaar verscheen nog Stadsliefde. Scènes in Parijs.

In Zomergasten vertelde Van Dis dat hij na bijna tien jaar Parijs ‘niet in herhalingen’ wil vervallen. In een interview met Opzij liet Van Dis zich al eens ontvallen dat hij vroeg of laat uit de stad zou vertrekken: ‘(…) m’n oude dag zal ik vast en zeker in Nederland doorbrengen. Het liefst met vrienden, in een groot huis aan zee. Samen, maar wel zelfstandig. Daar maken we nu al plannen voor.’