Gisteren werd bekend dat Maarten Muntinga voor de uitgeverij die zijn naam draagt het faillissement heeft aangevraagd. Dat betekent dat er een einde komt aan de befaamde Rainbow Pocketreeks waarvan iedere Nederlander wel een deel in de kast heeft staan. Dichter Henk van Zuiden stelde de afgelopen jaren diverse bloemlezingen samen voor de pocketreeks. Tzum vroeg hem een eerste reactie:

Jammer genoeg is Rainbow vanaf nu verleden tijd. Dat vind ik erg jammer. Jaren geleden vroeg Rainbow mij eens toestemming voor overname van een gedicht in een nieuwe bloemlezing. Bij het akkoordbriefje voegde ik een kaartje toe met de vraag of ik ook eens een bloemlezing voor ze mocht samenstellen. Daar gingen ze meteen op in. Sinds die tijd, 2007, ben ik bloemlezingen voor de Essentialsreeks blijven samenstellen, in totaal 14. De reeks liep goed, nagenoeg alle bundels werden herdrukt.

Ik heb altijd heel prettig samengewerkt met Rainbow, klein team, goed contact, aangename mensen. De beoogde bloemlezingen over tuinen en parken en over moeders zijn er niet meer gekomen.

Spijtig dat Rainbow het niet heeft gered. Dit is voor mij al de derde keer dat ik dit meemaak, ditzelfde gebeurde met Kwadraat (Utrecht) en 521 (Amsterdam).

Op de website van Boekblad houdt Muntinga nog een kleine slag om de arm over een mogelijke doorstart: ‘Het Rainbow-merk is sterk, iemand kan het zo oppikken. Hiervoor heb ik een aantal gesprekken gepland.’