Geen papieren boeken meer voor een aantal juryleden van de Libris Literatuur Prijs. Ze lezen de ingestuurde boeken digitaal. Het is voor het eerst dat juryleden van de prestigieuze literatuurprijs naar de eReader grijpen. Op Facebook laat de organisatie weten: ‘Voor ’t eerst dat er juryleden zijn, die een e-reader […] met de nodige eBooks meenemen op reis […].’

Het bericht komt op het moment dat er veel discussie is over het eBook. Begin deze maand brachten vele website het nieuws dat één op de tien Nederlands wekelijks een eBook leest. Dit bleek uit een consumentenonderzoek dat Intomart GFK in juli uitvoerde in opdracht van het Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB).

Er kwamen veel reacties op het nieuws, omdat de onderzoekgegevens niet duidelijk waren. nrc.next checkte vervolgens het onderzoek. Het bleek genuanceerder te liggen. Een woordvoerder van het KVB liet weten dat het eerder gaat om mensen die een e-boek ‘inkijken’ dan uitlezen.

In de boekenbijlage van NRC Handelsblad werd afgelopen vrijdag een discussie gevoerd over het eBook tussen schrijver Charles den Tex en uitgever Mizzi van der Pluijm. Den Tex noemt het eBook ‘de bom onder het uitgeefvak’. Hij schrijft:

Als straks de verkoop van e-books verder stijgt zal dat vooral in de bestsellers zijn, die de kurk vormen waarop boekhandels en uitgeverijen drijven. Bij een aandeel van 30-40 procent (nu nog 4 procent) voor het e-book volgt een harde shake-out in het vak. Een te groot aantal boekhandels zal het niet redden en uitgevers zullen steeds minder papieren boeken kwijt kunnen. Veel schrijvers zullen hun werk alleen nog als e-book kunnen uitgeven. Als een uitgever voor hen nog iets wil beteken, moet hij snel en drastisch hervormen.

Van der Pluijm daarentegen denkt dat papier en internet elkaar zullen aanvullen:

Ik denk dat het e-book ook in de toekomst het papieren boek niet gaat vervangen maar ernaast zal blijven bestaan. Het zal hooguit een flink deel van de pocketmarkt of andere goedkope uitgeefvormen vervangen, maar het zal het papieren boek zeker niet om zeep helpen. Integendeel, ik denk dat door de komst van het e-book de papieren boeken juist steeds meer waarde zullen krijgen en mooier zullen worden uitgevoerd: gebonden, goed papier, prachtige omslagen, een kwaliteitsverbetering die we, denk ik, allemaal zullen toejuichen. En ik voorzie ook dat het e-book de verkoop van het papieren boek zal stimuleren. Als meer mensen gaan lezen en zich via het net bedienen, dan zullen uiteindelijk ook meer papieren boeken worden verkocht.