In zijn nieuwe dichtbundel Eintagsfliegen heet Günter Grass een politiek gedicht opgenomen waarin hij zich aan de zijde schaart van Mordechai Vanunu, een nucleair technicus die geheime informatie over het kernwapenprogramma van Israël wereldkundig maakte. Grass noemt hem een ‘Held’ en een ‘Vorbild’. In het gedicht ‘Ein Held unserer Tage’ schrijft hij: ‘So heißt der Held, der seinem Land zu dienen hoffte, indem er half die Wahrheit an den Tag zu bringen.’ Vanunu heeft jarenlang in de gevangenis gezeten voor zijn daad.

Al eerder uitte Grass kritiek op de staat Israël. In het voorjaar ontstond al grote commotie over het gedicht ‘Was gesagt werden muss’. De Israëlische staat kondigde toen aan dat Grass persona non grata was in het land. Grass ontving veel kritiek op zijn gedichten, onder meer van Arnon Grunberg die stelde dat een oud-lid van de Waffen SS misschien niet de meest aangewezen figuur was om kritiek op Israël te uiten.