Oud-Tzum-redacteur Nick ter Wal ontvangt op 15 november in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag de Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs. Ter Wal krijgt de onderscheiding voor het Artistiek Bureau, dat hij op zijn eigen blog en tot voor kort op de digitale Tzum en in de papieren Tzum, voorziet en voorzag van incourant en soms verrassend actueel nieuws uit de boekenwereld. Nick ter Wal werkt bij antiquariaat Fokas Holthuis en is redactiesecretaris van de Boekenwereld. Dit jaar maakte hij samen met Roos Custers de Literaire wandeling Groningen, eerder verscheen van zijn hand een heruitgave van Snippers op de rivier van A. Marja en een bloemlezing van dezelfde dichter. In zijn spaarzame vrije tijd is Ter Wal margedrukker.

Nick ter Wal en Benno Barnard

(Directeur van het Artistiek Bureau Nick ter Wal (r) naast Benno Barnard, foto: © Dolf Verlinden)

De Menno Hertzberger Prijs (de grote prijs dus) gaat naar A.R.A. Croiset van Uchelen ‘wegens zijn grote verdiensten voor de Nederlandse boekwetenschap’. Croiset van Uchelen werkte ook mee aan een boek over de naamgever van de prijs, de Amsterdamse antiquaar Menno Hertzberger (1897 – 1982). Zowel deze prijs als de aanmoedigingsprijs wordt driejaarlijks toegekend.