Niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn. Natuurlijk stond ‘het oor van Vincent van Gogh’ centraal bij de presentatie van Vincent, de getekende biografie van de schilder door Barbara Stok. Uitgever Vic van de Reijt van Nijgh en Van Ditmar vond dat juist een van de sterkste kanten van de strip: een slechte tekenaar zou juist die scène in beeld hebben gebracht, Stok neemt juist het moment erna (ook bloederig zagen we toen het beeld langs kwam tijdens de introductie door het hoofd van de bibliotheek in Groningen Doeke Sijens).

Het eerste exemplaar van het boek werd door de directeur van het Van Gogh-museum Axel Rüger overhandigd aan Andreas Blühm (‘jullie zijn nu toch aan het accent gewend’), directeur van het Groninger Museum. Beiden benadrukten dat je het werk van Van Gogh niet kon loskoppelen van zijn leven. Juist de mythe rond de kunstenaar trekt mensen naar het museum.

Barbara Stok bleef onder alle loftuitingen aan haar adres de nuchterheid zelve, was zelfs bang dat het boek nu zou tegenvallen. Ze onthulde nog wel dat haar vriend Ricky blij was dat de klus erop zat, want hij had alles moeten inkleuren en alle kleuren die gebruikt zijn in de strip komen nauwkeurig overeen met de kleuren van Van Goghs schilderijen. Toen werd het tijd om te signeren. Binnen een half uur was de stapel van vijftig exemplaren op en moest uit boekhandel Selexyz een nieuwe stapel gebracht worden.

De presentatie van het boek was ook het begin van een rondreizende tentoonstelling. In de hal van de bibliotheek zijn de ateliers van de schilder en de striptekenares nagebouwd. ‘In Van Goghs werkplaats staat het schilderij De zaaier uit 1888 centraal. In het atelier van Barbara Stok is te zien hoe zij zich bij het maken van haar strip door dit werk heeft laten inspireren. Zo is het alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaars.’