Dichter Hans Tentije krijgt de Hans Berghuisstok voor Poëzie 2012. De jury schreef over de poëzie van Tentije: ‘De dwingende kracht van deze poëzie schuilt in zijn superieure, op het eerste gezicht soms bijna prozaïsche volzinnen. Ze zijn lang en van een grote elegantie, ze lopen in een doorgaans rustig ritme.’

De prijs is genoemd naar de dichter Hans Berghuis, wiens wandelstok na zijn dood in 1994 werd geschonken aan de dichter Hans van de Waarsenburg. Berghuis’ wandelstok wordt tijdens The Maastricht International Poetry Nights om de twee jaar doorgegeven als symbool van de originaliteit en de kracht van poëzie. Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden van vierduizend euro. De Hans Berghuisstok voor Poëzie werd eerder uitgereikt aan de dichter Tsjêbbe Hettinga (2004), de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach (2008) en Menno Wigman (2010).

Hans Tentije publiceerde sinds zijn debuut Alles is er een dertiental bundels poëzie. Zijn werk werd eerder bekroond met de Van der Hoogt-prijs, de Herman Gorter-prijs en de Guido Gezelleprijs.