Bij de herdenking van de Kristallnacht afgelopen vrijdag haalde Abdelkader Benali fors uit naar PvdA-leider Diederik Samsom die in het concept regeerakkoord een paragraaf had laten opnemen waarin stond dat immigranten de eerste vijf jaar van hun verblijf geen recht hadden op de bijstand.

Zo heeft deze kersverse regering alvast een voorschot genomen op de zaak door het binnenkomende migranten de eerste vijf jaar onmogelijk te maken beroep te doen op de bijstand. ‘Dat is omdat ons systeem dat niet toelaat,’ verdedigde PvdA-leider Diederik Samsom zich afgelopen woensdag in de Melkweg toen ik hem confronteerde met deze paragraaf. Hij haalde z’n schouders op. Wat kon je eraan doen? In een crisis moeten migranten als eerste pas op de plaats maken – het is onvermijdelijk.

(In de tekst op de site van de Kristallnachtherdenking wordt gesproken van ‘zeven jaar’, maar in de werkelijk gehouden toespraak – zie filmpje hieronder – spreekt Benali van vijf jaar). ‘Dit schiet me nu even te binnen: in vijf jaar is een wereldoorlog gevoerd.’

Benali eindigt met een oproep tot weerbaarheid van de migrant.

De migrant is vergevingsgezind, hij wil het nieuwe vaderland niet voor het hoofd stoten. Maar wellicht is het gevaarlijk om zo deemoedig te zijn, je zo passief op te stellen. Misschien is het slimmer, intelligenter om elke keer dat iemand je een vinger wil afhaken, ook maar in de buurt komt, meteen een vuist te maken en van je af te slaan.

Vooral wanneer de overheid en ons geval, de Europese overheid, gewoon toekijkt hoe het allemaal maar gebeurt. Dat migrantje pesten.

Nee, nooit oproepen tot geweld. Altijd oproepen tot verdraagzaamheid, tot tolerantie, ook wanneer je in de hoek zit waar de klappen vallen. Altijd bereid zijn tot compromis, altijd blijven glimlachen en pas op de plaats maken als dat moet.