Op de site Lezen voor de lijst een interview met Erik Nieuwenhuis die vandaag zijn roman Man van de wereld presenteert. Hij vertelt over zijn eigen leeslijst op de middelbare school en over zijn eigenzinnige docent A.L. Snijders.

A.L. Snijders, die bij ons gewoon meneer Müller heette, was een geweldige leraar. Ik heb wel eens gezegd (of geschreven) dat ik zonder hem waarschijnlijk sociaal geograaf zou zijn geworden. Het wordt lastig als je me vraagt wat ik nou precies van hem heb geleerd. Hij liet ons een gedicht lezen en imiteerde, terwijl wij lazen, een fanfareorkest door te toeteren en met zijn vuisten op zijn stalen bureau te trommelen. Na afloop wist niemand waar het gedicht over ging. ‘Zie je wel,’ zei hij dan, ‘voor het lezen van poëzie is stilte en concentratie nodig.’

Lees het hele interview hier.