Reinjan Mulder was jarenlang recensent voor NRC Handelsblad. Daarna werd hij uitgever, eerst bij De Geus, nu bij Babel en Voss. Op zijn weblog valt hij de boekenbijlage aan waar hij ooit voor schreef. ‘Ach, arm, oud NRC Handelsblad met je eerbiedwaardige kritiek, waar o waar bestu bleven?’

Geheel in lijn met het nieuwe, commerciële beleid dat door Peter Vandermeersch en de zijnen is ingezet, doen nu de critici van ‘Boeken’ (kortweg: ‘b’) nu opeens krampachtig alsof er elke week weer een sensationeel, schitterend boek is verschenen. Een boek zoals er in geen vijftig jaar meer verschenen is en dat zich alleen al daardoor aan alle kritiek onttrekt.

Wat zeg ik? Eén boek? Misschien wel vijf, of zelfs tien boeken. Neem alleen al het laatste nummer van ‘Boeken’ (16 november 2012). Heft daar eerst de nieuwe ‘Boeken’-chef Michel Krielaars over twee grote pagina’s in nogal afgesleten cliché’s uitgelegd dat er deze week plotseling een Israëlische schrijver is opgestaan die in een ‘grootse’, ‘belangrijke’, ‘originele’ en ‘magistrale’ roman (met vijf ballen!!!) ongeveer alle andere al even ‘magistrale’ namen uit het heden en verleden (Malaparte, Amos Oz, Grossmann, Littell) evenaart of misschien wel overtreft, nauwelijks een bladzijde verder juicht ster-criticus Elsbeth Etty al een hele pagina lang dat ook Kees ‘t Hart met zijn (vier ballen!) boek over Hitchcock nu toch echt wel een van de meest ‘fantastische’, ‘superspannende’, ‘heerlijke’ en ‘onnavolgbaar geraffineerde’ boeken van de eeuw heeft gepubliceerd.

Wordt vervolgd staat onder het artikel.