Heleen Bosma is vanmiddag benoemd tot provinciedichter van Overijssel. Ze was samen met Benne Solinger (voormalig dorpsdichter Raalte), Paul Gellings (voormalig stadsdichter Zwolle), Reinier de Rooie (voormalig stadsdichter Hengelo) en Alet Boukes (voormalig stadsdichter Zwolle) genomineerd voor die functie.

Volgens het juryrapport op de site van de provincie:

Deze gedichten springen er qua poëzie bovenuit. Het zijn actuele gedichten, wat de jury zeer aanspreekt. Het is een mooie combinatie van de maatschappelijke/bestuurlijke kant van een onderwerp en een eigen betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Mooie opbouw, evenwichtig, moderne mens aan het woord. Verrassend en veel van het onderwerp gemaakt.

Er is in het verleden kritiek geweest op de benoeming geweest omdat die teveel gelieerd zou zijn aan de plek waar de dichter in de provincie woont. Gedeputeerde Hester Maij ging daar in haar toespraak op in:

Het is mooi dat we, na eerst een provinciedichter uit het midden van de provincie, een tweede uit het oosten, nu een dichter uit het westen van Overijssel hebben.

Het is de vraag of meij de provincie goed kent, want Deventer is toch niet in het westen van de provincie gelegen.

De provinciedichter moet ten minste zes gedichten schrijven per jaar. Bosma ontvangt daar jaarlijks €5.000,- voor.