Vanmorgen werd de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2013 bekendgemaakt. Auke Hulst, die vorig jaar zijn roman Kinderen van het Ruige Land uitbracht, vertelde op Twitter waarom zijn roman de longlist niet had gehaald. Zijn uitgever, uitgeverij Meulenhoff, heeft de roman nooit ingestuurd voor de groslijst.

In een bericht op Facebook vertelt Hulst dat dit ook voor andere auteurs uit het fonds gold.

Wat een rotdag. Kinderen van het Ruige Land niet op de longlist van de Libris, waar ik – zeker na de BNG nominatie – stilletjes wel op gehoopt had. Om vervolgens te ontdekken dat de uitgever vergeten is het boek (& die van de andere auteurs in het fonds) in te zenden. Onbegrijpelijk… (Het gebeurde de Arbeiderspers een paar jaar geleden ook, begrijp ik.) Worden nu pogingen ondernomen alsnog in aanmerking te komen, maar hoe groot is die kans? I’ll keep you posted.

Het is inderdaad niet de eerste keer dat dit gebeurt. Voor de Libris Literatuurprijs 2009 verzuimden ook diverse uitgeverijen kanshebbers in te zenden. Nieuw Amsterdam vergat toen Land zonder Sarah van Hans Münstermann in te zenden en De Arbeiderspers zond Via Cappello 23 van Christiaan Weijts niet in voor de prestigieuze literaire prijs.