Vijf dichters gaan op voor het onbezoldigde ambt van provinciedichter van Overijssel, meldt De Stentor vandaag: Heleen Bosma (voormalig stadsdichter Deventer), Benne Solinger (voormalig dorpsdichter Raalte), Paul Gellings (voormalig stadsdichter Zwolle), Reinier de Rooie (voormalig stadsdichter Hengelo) en Alet Boukes (voormalig stadsdichter Zwolle). De huidige stadsdichter van Deventer, Lammert Voos, was ook uitgenodigd om mee te doen, maar hij heeft geweigerd, gaf hij op Facebook te kennen. Voos:

Ik kan je vertellen hoe het bij mij ging: ze stuurden een uitnodiging om te solliciteren waarin men suggereerde dat alle dorps en stadsdichters uitgenodigd waren. Er werd met klem gezegd dat het geen open procedure was. Nou, dan valt H.H. ter Balkt al af, de enige echte Overijsselse dichter wat mij betreft.

Van de vorige provinciedichter Dick Schlüter is buiten de provincie nooit meer wat gehoord sinds zijn aanstelling. Hij heeft meer dan twintig gedichten geschreven.

Maandag wordt de nieuwe dichter gekozen door een jury (drie bestuursleden van de Stichting Literaire Wandelingen en een vertegenwoordiger van het VNOB) onder leiding van CDA-gedeputeerde Maij, van Landelijk Gebied en Culturele Infrastructuur. In tegenstelling tot wat er in De Stentor staat is de functie wel bezoldigd. De provinciedichter ontvangt €5.000,- per jaar.