(foto: © Alette Lanting)

Schrijfster Rian Visser kwam in de Albert Heijn er achter dat het prentenboek Hieper van haar en illustratrice Noëlle Smit voor voor €4,99 in een voordeelbak bij de grootgrutter staat. Het boek, uitgegeven door Moon, is uitgebracht in 2011. Op Facebook toont Visser zich vooral verontwaardigd over het feit dat ze niet door de uitgever is geïnformeerd en dat ze zelf achter de actie moest komen die achter haar rug is uitgevoerd. Bij navraag kreeg Visser het volgende, ietwat sarcastische, antwoord:

Albert-Heijn heeft 4000 Hiepers ingekocht. Omdat het een grote bestelling zonder recht van retour is geweest hebben zij een grote korting gekregen (bulk sales) en ontvangen jullie [Noelle Smit en Rian Visser] gezamenlijk 10% over het netto-ontvangen bedrag. Hieper is gewoon nog via de boekhandel voor de nomale prijs te verkrijgen.

Leuk dat A-H zo enthousiast over Hieper is net zoals wij.

Visser verdient per verkocht boek nu zo’n 12 cent. De uitgeverij sprak echter niet de gehele waarheid:

Schrijfster en illustratrice hebben al contact opgenomen met de Vereniging van Letterkundigen, maar die meldt dat uitgeverijen deze deals mogen sluiten. Schrijfster Rian Visser is niet per definitie tegen speciale acties. ‘Gelukkig doen niet alle uitgevers dit of ze vragen vooraf om toestemming. Mijn Hier is pier lag bij de Hema: daar vroeg Gottmer mijn toestemming voor en die heb ik gegeven. De verkoopprijs was niet gezakt. Ik kreeg wel minder omdat Hema grote korting eist.’ Naast collega-schrijvers toonde ook boekhandelaren zich ‘not amused’ over deze Albert Heijn-actie van Moon.