Uitgesproken voor- en tegenstanders zijn er van de keuze voor Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans. De CPNB maakte maandag bekend dat deze roman uit 1941 centraal staat tijdens de campagne Nederland Leest komend najaar. Scholen profiteren altijd mee van de boeken die gratis verspreid worden. Afgelopen jaar was De donkere kamer van Damokles het boek dat iedereen las. Wat vinden de leraren Nederlands van deze keuze?

‘Flut,’ zegt Miriam Piters van het Marnix Gymnasium in Rotterdam. ‘Waarom niet een boek dat dichterbij de belevingswereld van menigeen ligt? Wie kiest zoiets? Doe dan Couperus!’ ‘Te oubollig,’ zegt Nadine Harms van het H.N. Werkman College in Groningen kort en krachtig. Ook Jacqueline Visscher van het Ichtus College in Kampen is niet enthousiast: ‘Vreselijk. Het verhaal is leuk, maar Bomans hanteert verouderd taalgebruik dat moeilijk over te brengen is naar de havo 4-/vwo 5-leerling. Of verschijnt er een hertaling? Het kan wel, maar dan moet je als docent er dicht bij blijven en veel begeestering aan de dag leggen om het over te brengen.’

Henk Wolf van de lerarenopleiding aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden reageert: ‘Maar Bomans’ taalgebruik was in de jaren ’40 ook al ouderwets. Je kunt je (met je leerlingen) afvragen waarom ie voor zo’n archaïsch register koos.’

Er zijn ook positieve reacties op de keuze voor Bomans. Hans Das van het Greijdanus in Zwolle: ‘Ik ben wat milder gestemd. Het zou wellicht altijd beter kunnen, maar dit is natuurlijk een vrij toegankelijk werkje. Als je het vergelijkt met de keuzes van de afgelopen jaren, ben ik haast opgelucht…

Trouwens, het zou een catastrofe zijn als men had gekozen voor Couperus. Geen leerling van klas 4 die zoiets trekt, dan zou een hele generatie verloren zijn voor de literatuur en dat zou Louis nooit gewild hebben.’ Hij krijgt bijval van Wouter de Vries van het Gomarus College in Groningen: ‘De sprookjes van Bomans lees ik voor van 3 havo tot en met 6 vwo en worden – ik durf wel te zeggen – unaniem gewaardeerd. Twee jaar geleden las ik Erik voor in vwo 2 en ook hiernaar werd met plezier geluisterd. Bovendien prikkelt het boek de fantasie en het taalgevoel. Eens iets anders dan de voorgekauwde emoties van Slee.’

De site Lezen voor de lijst schaalt Erik of Het klein insectenboek in op niveau 3 (van de zes niveaus die er zijn). Cilla Geurtsen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden heeft het boek niet gelezen, maar is wel blij met het gekozen niveau: ‘Als het boek niveau 3 is dan ben ik daar wel blij mee. Dat vind ik fijner dan een boek op niveau 4 zoals afgelopen jaar.’

Tot slot de mening van Eva Eisses die lesgeeft op Bonaire, op het Liseo Boneriano: ‘Voor leerlingen in Nederland zou het prima zijn, maar voor mijn leerlingen op Bonaire is het niets. Toon Tellegen en Rascha Peper zijn hier erg populair.’