Onder de titel Zo doods en stil en donker verschijnt het oorlogsdagboek van Ina Boudier-Bakker (1875-1966). Dat staat in de voorjaarscatalogus van uitgeverij Aspekt die vandaag online kwam (als pdf). De klop op de deur (1930) is misschien de bekendste roman van Boudier-Bakker (waarvan in 2010 nog een heruitgave verscheen bij Aspekt). Voor de rest is de schrijfster nogal in de vergetelheid geraakt.

Uit de prospectus:

In de Tweede Wereldoorlog wijdde Ina Boudier-Bakker zich echter vrijwel niet aan literair werk. In de greep van wat er dichtbij – in haar huis en de stad Utrecht – en verder weg in de wereld gebeurde, hield ze vanaf de eerste oorlogsdag een dagboek bij. Ze geeft hierin een prachtig, intrigerend beeld van het leven van de ‘gewone’ Nederlander die zij geworden was. Ze uit haar zorgen over dierbaren en onbekende slachtoffers, over de alledaagse belemmeringen die de oorlog met zich meebracht en over de verlangde overwinning op de Duitse bezetters. Tevens legt ze vast hoe kleine genoegens haar steunden in het grote leed dat zich afspeelde en dat ze maar ten dele kende.