graf Gerard Reve

Helden aller landen verenigt u en sterft te Machelen!

Vorige week berichtte ik er al over maar vandaag wordt de schilder Roger Raveel (1921-2013) begraven op het oude kerkhof van Machelen aan de Leie. En de grote Gerard Reve (1923-2006) blijft voorlopig dus slechts geflankeerd door één jonge held, eenzaam liggen op het ereveld van het nieuwe kerkhof. Oud en eenzaam. Op dat ruim bemeten veld waar het altijd lijkt te waaien.

Het eerste bezoek dat de fotograaf en ik brachten aan de betreurde volksschrijver was kort na zijn dood en dientengevolge – de grond moest nog inklinken – bevond er zich nog geen officiële grafsteen op zijn rustplaats. We moesten het doen met een houten kruis, een in plastic verpakte foto van de auteur, verlepte bloemen, een Maria-beeldje en een knuffelbeest, een poesje uiteraard. Mijn vader was enkele weken voor ons al naar Reve gereisd en had toen zijn reputatie als grafrover gevestigd: ergens aan het eind van de heldenhof lag een verregend speelgoedezeltje van pluche. En hoewel hij dondersgoed wist van wiens graf dat beest afgeblazen moest zijn, nam ie het mee. Weg van het waaiveld.

Om Reve recht te doen zijn we enige jaren later teruggekeerd en dat heeft bovenstaande foto opgeleverd. Er ligt een steen maar het waait nog steeds. Het Maria-beeldje heeft zich op wonderbaarlijke wijze gedupliceerd, er zijn twee kaarsjes neergezet en het poezenknuffelbeest is vervangen door een stenen variant. De bloemen zijn planten geworden en in potten geplaatst, bestand tegen winter en wind.

Nu alleen nog wat buren, een handjevol helden, wie durft het aan?

Roos Custers (foto: © Dolf Verlinden)