Vier sterren ballen kreeg Het geheim van treurwegen in NRC Handelsblad. In de roman volg je de jonge Willem Treurwegen die in 1900 is geboren. Het decor is een dorpje net over de grens met België. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, zitten de dorpelingen net aan de verkeerde kant van de grens. Een paar honderd meter en je lot is bepaald, zeker als er een ‘dodendraad’ gespannen wordt, een muur van elektriciteit, die de burgers uit Vlaanderen moet tegenhouden in hun vlucht naar het noorden. Als de vlucht wel lukt, wacht hen aan de Nederlandse zijde een gevangenkamp.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog is Willem Treuwegen nog een puber, op het eind, na zijn vlucht, gevangenschap en een tijd in Londen wordt hij in korte tijd volwassen. Oud genoeg voor de loopgraven. Guus Bauer is een gepassioneerd verteller die niet alleen een fascinerende coming of age-roman heeft geschreven, maar de Nederlandse lezer ook veel leert over de geschiedenis.

Een gesprek in de bibliotheek van Groningen. Filmpje Vincenzo Tabacco.

Guus Bauer over Het geheim van Treurwegen from Tzum on Vimeo.