Tachtigduizend boeken uit de negentiende eeuw die in de Koninklijke Bibliotheek (KB) staan, zijn gedigitaliseerd. Dat maakte de KB vandaag bekend. Samen met Google is de KB bezig om in totaal honderdzestigduizend boeken te scannen en online te zetten. De KB wil uiteindelijk alle boeken die sinds 1470 in Nederland zijn uitgegeven, digitaliseren.

Veel bekende literaire titels uit de negentiende eeuw, zoals Snikken en grimlachjes, Camera Obscura en De lotgevallen van Klaasje Zevenster, waren al beschikbaar via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, maar de KB biedt nu het volledige oeuvre aan van bijvoorbeld Paaltjens, Beets en Van Lennep.

‘De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn’, aldus KB-directeur Bas Savenije. ‘We willen ook de boeken die wij niet hebben maar andere bibliotheken wel, inscannen en online zetten.’ Voordat kan worden begonnen met digitaliseren, moet wel nog een belangrijke horde genomen worden: het auteursrecht.