Digitaliseren is booming. Daar is het Letterenfonds zich de afgelopen jaren ook ineens van bewust. Afgelopen dagen werd met veel tromgeroffel het nieuwe digitaal initiatief Boekbuis gelanceerd, mede mogelijk gemaakt door het Letterenfonds. Zij gaf schrijver Sidney Vollmer (wie?) € 5.660,- om een site met, tsja, YouTube-filmpjes aan te leggen.

Of zoals hij het zelf op de site formuleert:

Op Youtube zwerven duizenden interessante video’s over Nederlandse literatuur en Nederlandse schrijvers. Maar veel van die video’s zijn lastig te vinden. Daarom verzamelen wij ze hier.

Wie een kijkje op de site neemt, ziet inderdaad een verzameling YouTube-filmpjes staan. Filmpjes die veelal op dit weblog zijn gepubliceerd of op NRC Boeken, BoekBlad en Athenaeum.

Je vraagt je toch af waarom daar € 5.660,- voor nodig was. Maar nee, volgens Boekbuis zijn die interessante video’s ‘lastig te vinden’. Wij nemen de proef op de som.

Wie op YouTube zoekt naar ‘A.F.Th. van der Heijden’ krijgt 33 resultaten (peildatum: 28 mei 2014). Je kunt de zoekresultaten vervolgens filteren (relevantie, beoordeling, et cetera). Wie naar ‘A.F.Th. van der Heijden’ zoekt op Boekbuis krijgt zeven (7) zoekresultaten te zien. Zeven!

De rest van je beeldscherm wordt gevuld met filmpjes die helemaal niet over Van der Heijden gaan. Filmpjes over andere schrijvers en boeken van bijvoorbeeld de site Why I Love This Book, jawel, een site die mede gesponsord wordt door het Letterenfonds.

Boekbuis is niets dan kouwe drukte. De site wil in de toekomst ook livestreams gaan aanbieden van literaire evenementen. Je mag het hopen. Katsjing!