De laatste, prachtige uitzending van Benali boekt over Boven is het stil haalde 142.000 kijkers (die van vorige week is opgehoogd met 3.000 kijkers). Het programma verdient veel meer kijkers, maar is door de netmanager verbannen naar een onhandige plek: tien voor zeven op de zondagavond, voor een groot deel overlappend met een van de best bekeken programma’s van de week: Studio Sport. Ik dacht altijd dat de publieke omroepen voor dit soort programma’s bedacht was. Boekenprogramma’s kunnen scoren, dat bewijst de voorlopig eenmalige terugkeer van Adriaan van Dis onlangs wel, maar op de publieke omroep wordt er continu gerommeld met uitzendtijden. Met Benali boekt is al gejojood op de zondagavond.

VPRO Boeken met Wim Brands verdient ook een betere tijd en meer aandacht. Kunnen we voetbal, dat hele sportcircus voor mijn part, niet wegsluizen naar de commerciëlen? De plek waar die schijnwereld vol corruptie thuishoort? Dan kan die netmanager die prachtige literaire documentaires verkloot door ze op onhandige tijdstippen te programmeren misschien mee. Opgeruimd staat netjes. En dan graag iemand terug die verstand heeft van inhoudelijke zaken.