Paul de Leeuw heeft zich het lot van de ‘vergeten auteurs’ uit het fonds van Meulenhoff aangetrokken. Een paar maanden geleden werd bekend dat de uitgeverij had verzuimd romans in te sturen voor zowel de Libris Literatuur Prijs als de Gouden Boekenuil. Paul de Leeuw vond dat heel erg jammer, want ‘die boeken waren helemaal niet slecht, sterker nog, ze zijn heel bijzonder.’ Daarom heeft hij afgelopen zaterdag de Langs de Leeuw Literatuurprijs in het leven geroepen. De zes genomineerde titels zijn:

  • Of ik gek ben – Michiel Stroink
  • Bountymeisje – Frans van Deijl
  • Villa Betty – Karin Overmars
  • De mooiste kleur die niet bestaat – Maartje Laterveer
  • IJsvrij! – Michiel Eijsbouts
  • Kinderen van het Ruige Land – Auke Hulst

De auteurs juichen het initiatief van De Leeuw toe. Michiel Eijsbouts is enthousiast over de aandacht op televisie:

‘Ik vind het een topactie van ome Paul. Eindelijk literatuur op primetime op de zaterdagavond!’

Auke Hulst, die op Tzum al eerder reageerde op de missers van Meulenhoff, is ook positief:

‘Vlak na het “relletje” rond het niet-inzenden voor de Libris en Gouden Boekenuil was er nogal wat media-aandacht – wat ook iets te maken had met een oververhitte tweet die ik impulsief de wereld in had geslingerd. Diverse televisieprogramma’s hingen daarop aan de telefoon. Ik heb dat afgehouden – televisie is een tricky medium, waar je veel minder nuance kwijt kan dan in de krant of op een weblog als Tzum. Maar vooral: ik had de indruk dat de insteek puur negatief zou zijn, zoals bij het DWDD-item met de Jakhalzen. Na de eerste woede leek dat me weinig productief. De insteek van Paul de Leeuw is positief: het gaat in eerste instantie over de boeken, niet over de rel. De achtergrond blijft jammerlijk, maar als de Langs de Leeuw Literatuurprijs betekent dat de boeken inhoudelijke, positief gemotiveerde aandacht krijgen: prima.’

De uitreiking zal op 4 mei aanstaande gaan plaatsvinden, vlak voor die van de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. Petra Possel, journaliste en presentatrice van het radioprogramma Kunststof is jurylid, naast voorzitter Loretta Schrijver (die voorkomt in het boek van Eijsbouts) en een derde, nog onbekend persoon.