In 1943 ontmoet de Noorse schrijver, Nobelprijswinnaar Knut Hamsun Adolf Hitler. De schrijver had bewondering voor het nazi-regime. De medaille die hij kreeg van het Nobelprijscomité schonk hij later aan Joseph Goebbels.

Het werd hem na de oorlog allemaal niet in dank afgenomen. De stokdove Hamsun werd zelfs een tijdje in een gesticht opgenomen. Het proces dat tegen hem gevoerd werd, het gevecht tegen de ouderdom en het idee dat zijn motieven niet begrepen werden zijn de onderwerpen van Langs overwoekerde paden, een autobiografische schets van zijn laatste jaren. De man die Honger schreef en daar terecht alle lof voor had gekregen was afgeschreven.

In Hamsun, een film uit 1996, wordt het bezoek van Hamsun aan Hilter in beeld gebracht. De schrijver bepleitte dat de wrede Reichskommissar van Noorwegen vervangen moest worden. Het lijkt bijna een verzetsdaad.

(foto: Riksarkivet (National Archives of Norway), Flickr Commons)