De Leeuwarder Courant bericht vandaag over de ouders van Eduard Douwes Dekker, die voordat ze naar Amsterdam verhuisden eerst op Ameland hebben gewoond waar. De ouders van de vrouw van Engel Douwes, Sietske Klein, woonden al op Ameland. Jacob Roep en Douwe de Boer hebben op de website amelanderhistorie.nl uitgezocht waar de woningen van het paar en de familie van Douwes stonden. Engel Douwes was volop actief met het smokkelen van goederen tijdens de Franse overheersing.

De komende jaren hield hij zich, zoals vermeld, bezig met het smokkelen van goederen naar Helgoland. Op 21 maart 1811 werd door de Franse Douane huiszoeking gedaan naar koloniale waren, tegen de avond vond men op Coudenburg onder de grond veel smokkelwaar. De goederen werden op 3 wagens geladen en direct naar het pakhuis in Ballum gebracht.

Pas na de Napoleontische tijd kon de gewone handel weer worden opgepakt. In 1817 vertrekt het paar naar Amsterdam, waar op 2 maart 1820 Eduard Douwes Dekker wordt geboren. In de tussentijd was de naam ‘Dekker’ toegevoegd aan de familienaam:

Op 13 februari 1810 overleed de vader van Engeltje Dekker, de moeder van Engel Douwes. Engel Douwes en Sietske kwamen door de erfenis van zijn grootvader in ‘goeden doen’. Dat was de reden dat Engel Douwes de naam Dekker als tweede achternaam toevoegde.

Lees meer op amelanderhistorie.nl.