De nominaties voor de Inktaap zijn bekend. De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in het hele Nederlandse taalgebied worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs. Voor het eerst bestaat de Inktaap uit vier genomineerden, omdat er ook een boek uit het Caribische taalgebied aan toegevoegd.

De genomineerden:

Pier en oceaan (Atlas Contact) van Oek de Jong (winnaar Gouden Boekenuil 2013)

De laatste parade (In de knipscheer) van Ruth San A Jong (Caribische nominatie)

Post Mortem (Arbeiderspers) van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012)

Dit zijn de namen (De Bezige Bij) van Tommy Wieringa (Libris Literatuur Prijs 2013)

Elk jaar doen honderdvijftig scholen uit de vier landen aan dit project mee. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen plaatselijke jury’s. Ze lezen de boeken in schoolverband onder begeleiding van een docent, gaan er met elkaar over in debat en kiezen hun winnaar. In een juryrapport beargumenteren zij wie volgens hen De Inktaap verdient.

Op 10 maart 2014 wordt tijdens een feestelijke slotdag het project afgesloten. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Elk boek wordt door een team vurig verdedigd en er wordt hard gedebatteerd. Voor de aanwezige jongeren is het ook bijzonder dat ze de schrijvers die dag kunnen ontmoeten en bevragen. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van De Inktaap 2014.