Interessant nieuws in De Volkskrant vandaag: literatuur is helemaal hip geworden in Amsterdam. De tattoo-Bob onder de schrijvers, Henk van Straten, doet er vandaag verslag van in Volkskrant Magazine, dus dan moet het wel kloppen. Hij mag zelfs met 29 andere hippe schrijvers op de foto. Een van de gesubsidieerde literaire bladen Das Magazin houdt een feestje en van Straten mag met de trein naar de hoofdstad en verslag doen van het ‘festival’. We leren veel: dat Van Straten niet poept in de trein. Dat Adriaan van Dis wijn morst. Dat we aan de vingers van Tommy Wieringa moeten ruiken. We leren ook de ware reden achter het succes van literaire activiteiten in de hoofdstad: ‘knappe, intelligente meisjes in het publiek, nee, ook dat is niet heel vervelend.’ En dan worden de schrijvers dronken en haalt Anton Dautzenberg zijn pik uit zijn broek terwijl hij in gesprek is met twee meisjes.

In de boekenbijlage van dezelfde krant een interview met Mario Vargas Llosa over de inflatie van het woord ‘cultuur’.

De cultuur van het kritische denken maakt hoe langer hoe meer plaats voor een banale, frivole cultuur waarin het vermaak de dienst uitmaakt, zo stelt Llosa in zijn boek. In zo’n cultuur heeft de intellectueel geen stem van betekenis meer, maar wijzen beroemde voetballers en rocksterren de weg, geeft de schandaalpers de toon aan en heeft de bestseller het literaire boek verdrongen.

0