Begin februari meldde Tzum.info dat de nieuwe roman van Donna Tartt in aantocht is. We wisten dat de de Nederlandse vertaling een maand eerder zou verschijnen dan de Amerikaanse editie, namelijk in september. Ook konden we al een korte impressie van de roman vrijgeven.

De roman, die The Goldfinch gaat heten, vertelt het verhaal over de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij overleeft een explosie waar zijn moeder bij om het leven komt. Via een schilderij dat hem aan zijn moeder doet herinneren, komt hij terecht in de onderwereld van de kunst.

Vandaag kwam er meer informatie naar buiten over de inhoud van de roman. In het Nederlands zal de roman worden vertaald als Het puttertje. Het boek draait namelijk om het schilderij ‘Het puttertje’ (1654) van de Delftse schilder Carel Fabritius. De hoofdpersoon in de roman vertelt vanuit een Amsterdamse hotelkamer hoe hij in de ban raakt van het doek, dat te zien is in het Mauritshuis in Den Haag.

Ook werd bekend dat Tartt bijna tien jaar aan de roman heeft gewerkt, ze begon in 2004 met het schrijven aan The Goldfinch.