Eind 2010 kocht acteur en regisseur Thijs Römer de filmrechten van Op slot, een roman van de vorig jaar overleden schrijver Bernlef. Hij ging op zoek naar investeerders en hoopte in 2011 met de filmopnames te beginnen.

Drie jaar later is de film nog altijd niet een feit. Het filmscenario is af, maar door de dood van zijn opa Piet Römer (1928 – 2012) ligt het scenario nog altijd op de plank. In het Algemeen Dagblad zegt Thijs Römer:

Het scenario lag al klaar. Ik schreef het met hem [Piet Römer, BT] in mijn hoofd. Jammer dat het er niet meer van is gekomen. (…) ik denk niet dat ik iemand kan regisseren voor de rol die voor mijn opa bedoeld was. Het is te beladen geworden en daarom wijzer dat iemand anders het van me overneemt.

Op slot gaat over de schilder IJsbrand Blok en de fotograaf Dick Noordeloos. Mannen die een leven lang vrienden zijn geweest. Na de plotselinge dood van IJsbrand ontfermt de dochter van de schilder zich over zijn nalatenschap. Ze vindt dat Dick de aangewezen persoon is om de schilderijen van haar vader te fotograferen voor een catalogus bij een overzichtstentoonstelling. Terwijl Dick fotografeert begint hij langzaam te beseffen welk drama zich in het leven van zijn vriend voltrokken heeft.