In een artikel over literatuurfestivals van Paul Abels wordt Erik Harteveld geciteerd: ‘We zijn allemaal dichter. Maar als je het eenmaal bent, of was, zoals ik, vind je dat er al gauw te veel van zijn. Vooral van de slechte zijn er te veel! Van de goede zijn er genoeg. Meest dood trouwens.’ Daaruit blijkt dat Harteveld, voormalig stadsdichter van Assen, zijn loopbaan als poëet vaarwel zegt.

Harteveld heeft niet zoveel op met dichters en festivals blijkt uit het stuk voor de Roskam.

Al die mensen die maar over zichzelf schrijven alsof dat voor anderen ook maar enigszins belangrijk zou kunnen zijn. Op festivals zijn er dan ook nog vaak rare hapjes en vrouwen in bloemetjesjurken die ook allemaal zelf gedichten schrijven die nog niet zijn gepubliceerd en dat ook nooit zullen worden […].

Interessant is ook Crossing Border directeur Louis Behre die reageert op uitlatingen van Daphne de Heer van de SLAA:

En eerlijk gezegd is het niet meer en niet minder dan het gepraat vanuit Amsterdam waar de gedachte dat Amsterdam het centrum van de wereldliteratuur is, nooit zal verdwijnen en waar iedereen elkaar napraat. Er is sinds Crossing Border in 2003 Amsterdam verliet, nooit meer een groot internationaal literatuurfestival geweest in Amsterdam.

Lees het hele artikel hier.

(foto: © Coen Peppelenbos)