Een uiterst zeldzaam exemplaar van Snikken en grimlachjes met tekening en kwatrijn wordt aangeboden op de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair 2013 door Fokas Holthuis. ‘Door Piet Paaltjens zelven geteekend en gerijmd in mijn pastorie te Helder’ staat erbij geschreven.

paaltjens

Daar gaat i heen

Met zijn eene lange been,

Zijn rok is wat klein,

Maar zijn hart is rein.

De volledige beschrijving van het artikel in de (Engelstalige) catalogus luidt als volgt:

HAVERSCHMIDT, F. as: Piet PAALTJENS Snikken en Grimlachjes. Poëzie uit den studententijd van Piet Paaltjens. Met portret. (Met een Levensschets door F.H.). Schiedam, H.A.M. Roelants, [1889]. Gilt decorated cloth. XX, 116 p. Sixth edition. Book block loosening.

€ 1850

Lengthy author’s inscription to his close friend and first biographer on verso front free endpaper: ‘den Wew. Zlg. Heere/ Johs. Dyserinck./ Theol. Doct./ Liefhebber van Fraaie Letteren en Kunst/ wordt deze Zesde Uitgave van/ „Piet Paaltjens’ Snikken en Grimlachjes”/ vriendschappelijk aangeboden/ door/ den zaakwaarnemer des Dichters:/ Fr. HaverSchmidt/ Schiedam/ Sept. 1891′.

Dr. Johannes Dyserinck (1835-1912) was the author of the first biography of François HaverSchmidt (1835-1894) and his literary mystification Piet Paaltjens. This sixth edition, the last published during HaverSchmidt’s lifetime, Dyserinck enriched with three touching original documents by HaverSchmidt: a self-portrait with a handwritten quatrain (‘Door Piet Paaltjens zelven geteekend en gerijmd in mijn pastorie te Helder’), a handwritten postcard (‘Schied. 29 Nov. 92′) and a b/w photograph of HaverSchmidt’s wife Maria Osti. Dyserinck exemplified these unica with notes and also pasted in some contemporary newspaper clippings. On page (6) Dyserinck wrote an at that time unpublished excerpt from Paaltjens’ poem ‘De Hoogewoerd’. HaverSchmidt, melancholy after his wife’s sudden death in 1891, finally committed suicide in 1894. A unique and astonishing copy of the most renowned Dutch book of verses from the nineteenth century.